Gellény Lux Apartman

Látnivalók

Wenckheim Kastély - Szabadkígyós

Wenckheim kastély

A Dél-Alföld, de sokak szerint az ország egyik legimpozánsabb Wenckheim-kastélya Békéscsabától 10 kilométerre, Gyulától alig 15 kilométerre lévő Szabadkígyóson bújik meg. Kerékpárúton is jól megközelíthető. Főépülete tornyokkal, reneszánsz hatású loggiás terasszal díszített, 52 szobája, 365 ablaka van, szinte mint a mesében. Ehhez jön még a főúri lak előtt található, formára nyírt bukszusokból és tiszafákból kialakított, barokkos vonalvezetésű franciakert szökőkutas medencével, és a körülötte elterülő vadregényes angolkert mesterséges tóval és hidakkal.


Almásy Kastély

Almásy kastály

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Gyula belvárosában, a várral szemben, a Várfürdő szomszédságában található. Mi működtette a kastélyok hétköznapjait, kiknek volt köszönhető a pompa, hogy nézett ki a színfalak mögötti világ az arisztokrácia otthonaiban? Tárlatvezetésen mindenre fényderül. Bátraknak ajánlom a szórakoztató titokzatos szabaduló szobákat, pihenni vágyóknak kastély-kávézó finomságait. Minden korosztálynak ajánlom!


Belvárosi Nádi Boldogasszony kegytemplom

Belvárosi Nádi Boldogasszony kegytemplom

A belvárosi római katolikus templomot mai formájában 1775-ben kezdték építeni, Linck János Károly uradalmi építész tervei alapján, Harruckern Ferenc kegyúr jóvoltából, barokk stílusban klasszicizáló elemekkel. A templomot a Szeplőtelenül fogantatott Szent Szűz tiszteletére áldották meg 1777-ben, majd szentelték fel 1823-ban. Egyhajós, homlokzati toronnyal, félkörös záródású szentéllyel épült a templom. A hossza: 50 m, szélessége: 16 m, belmagassága: 15 m, toronymagassága: 43.5 m.


Erkel Ferenc Emlékház

Erkel Ferenc Emlékház

Erkel Ferenc (1810-93) szülőházát 1795-ben építették. Itt rendezték be a róla elnevezett múzeumot, melyben az Erkel család használati tárgyait, a zeneszerző kéziratos kottáit, hangszereit, bizonyítványait, levelezéseinek bemutatását is megtekinthetik a látogatók.


Gyulai vár

Gyulai vár

Európa egyetlen ilyen épen maradt síkvidéki században épült gótikus stílusban. Falai között múzeum és várszínház működik, 24 kiállítótermében közel hét évszázad történetét járhatják végig a látogatók. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a városra.


Gyulai Várfürdő és Aqua Palota

Gyulai Várfürdő és Aqua Palota

Gyula város legnagyobb attrakciója, a Gyulai Várfürdő! Az Almásy-kastély 8,5 hektáros természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található. Egész évben várják a látogatókat a gyógyvizes medencék, aquapalota, uszoda, szaunapark, nyáron a strand. Újdonság a vízi gyermekparadicsom! Napsütésben, hóesésben fürdőzzön családjával a Gyulai Várfürdőben!


Kohán György Képtár

Kohán György Képtár

A festő hagyatékából létrehozott kiállítást tekinthetik meg itt. Óriási expresszív, drámai hatású képektől a viasztempera képekig láthatóak alkotások. A kiállítást időszakonként megújítják.


Ladics ház

Ladics ház

Polgári életmódtörténeti bemutató A Ladics család pazar gyüjteményét tekinthetik itt meg a látogatók, melyek között biedermeier és historizáló szobabútorok, rengeteg porcelán, (meisseni és mások) is találhatók.


Százéves cukrászda

Száz éves cukrászda

A cukrászda elsőként az 1840-ben üzemelt. Napjainkban is régi, tökéletesen restaurált bútorokkal van berendezve, melyeket az idelátogatók használhatnak. Ma is cukrázdaként működik, éredmes betérni egy kávéra, fagylaltra és hagyni, hogy megérintsen bennünket a régi korok hangulata. A cukrászdában egy kisebb kiállítás is látható a korabeli mesterek szerszámaiból, eszközeiből. Egész éven át nyitva tart. A 100 éves cukrázda valójában sokkal több ideje üzemel, mint a a nevéből kitűnik Ha Gyulán jár, ne hagyja ki ezt a patinás helyet! Nyáron a terasz is üzemel.


Gellény Lux Apartman

5700 GYULA, Munkácsy u. 30.

+36 70 333 0762
gellenylux@gmail.com
Copyright © 2014 - 2024 Gellény Lux Apartman. Minden jog fenntartva.

Készítette: BSzoft Informatika